tirsdag 12. august 2014

Fredag- Pengene deles ut


Fredag var dagen vi skulle ha møte med, Mira, Rima og Manane for å ta den endelige avgjørelsen på hvilke familier vi skulle hjelpe. Etter flere møter på senteret, informasjon om noen familier og to hjemmebesøk fikk vi utlevert en liste over ni familier. Familiene var de FAR tenkte var mest aktuelle for oss og hjelpe, de som trengte mest hjelp og de som paset best inn i vårt prosjekt. Før vi fikk listen hadde vi informert FAR om at vi ønsket å bruke en del av pengene på dyr, at vi ønsket å hjelpe en eller flere av familiene fra ifjor. I tillegg sa vi at vi ønsket å ha en eller flere familier, hvor det kunne være aktuelt og hjelpe dem fler år fremover i tid, at vi kan følge dem og se resultatene av det vi velger å bidra med.

Av de ni familiene var det noen som hadde behov for penger til dyr, andre til materialer. Vi hadde ikke nok penger til å hjelpe alle familiene med alle deres ønsker/behov, og måtte derfor ta noen avgjørelser på hvem vi skulle prioritere. I forkant av møtet med damene på FAR, hadde Joakim og Chantal lagd hver sin liste med sine prioriteringer, hvilke familier de ønsket og hjelpe og hvorfor. Før møtet sammenliknet de to sine lister og ble enige om hva vi skulle presentere for damene på FAR.



Her er listen over familienes behov/ønsker og hva vi har valgt å hjelpe de ulike familiene med;

Første familie: har fire barn, de bor i besteforeldrenes garasje, eneste inntekten deres er en fattigdomsstønad fra staten (det er veldig lite penger, 35 000 DRAM, ca 500 kr i mnd). Far har hjerteproblemer, og mor har en kreftsvulst på leggen, noe som gjør at de ikke kan jobbe, og dermed ikke har inntekt. Denne familien ønsket seg griser, slik at de skal få en inntekt gjennom og på sikt selge grisene/selge kjøtt.

Vi bestemte at vi skulle hjelpe denne familien med penger til å kjøpe griser. Grunnen til at det var viktig for oss å hjelpe denne familien var at de ikke har mulighet til å arbeide og at dyr er deres eneste mulighet for å tjene penger.

Andre familie: Faren har ikke mulighet å jobbe da han har mistet nesten alle fingrene i en arbeidsulykke, i tillegg har han leddgikt. Noen av barna i familien har helseproblemer. De har et drivhus, hvor de dyrker mat til familien, men det er ikke nok til at de kan selge noe av det de dyrker. De ønsker seg 20 kyllinger, en hane og fôr for tre mnd.

Vi bestemte at vi skulle hjelpe denne familien med penger til kyllinger, hane og fôr. Grunnen til at vi valgte denne familien er fordi kyllinger er familiens eneste mulighet til å tjene penger, det er mye far ikke kan drive med pga arbeidsulykken og leddgikten, men kyllinger er arbeid han kan klare, og de vil klare og få både mat og inntekt til familien om de får kyllinger.

Tredje familie: moren i familien heter Marine, de har fire barn. Dette er familien vi kjøpte kyllinger til ifjor. I år har vi vært og besøkt familien og sett at kyllingene lever, og at familien har det litt enklere etter at de fikk kyllinge, de har egg som gir dem mer mat. Familien bor nå i noe som ser ut som en ombygd container, men holder på å bygge nytt hus. Famiilien sliter med rotter, skorpioner, slanger og edderkopper på soverommet og i sengene. Barna er redde for å sove etter at en rotte prøvde og spise øret til den minste gutten om natten. Den eldste jenta har byttet skole, etter at hun ble så mye mobba på skolen fordi hun ikke hadde et hjem. Denne familien ønsker seg penger til materialer til å fullføre huset, slik at de kan skape et hjem for barna, og barna kan sove om natta uten å være redde.

Vi bestemte at vi vil hjelpe denne familien med penger til materialer, slik at de får fullført huset sitt. Grunnen til at vi valgte å hjelpe denne familien er at vi ønsker å fullføre noen prosjekter vi har starta, og denne familien er en av familiene vi kanskje ønsker å følge videre.

Fjerde familie: er en familie med tre barn, de bor sammen med foreldre og besteforeldre i onkelens leilighet i en blokkleiglighet i fjerde etasje uten heis. Et tvillingpar på 13 har CP, den ene er alvorlig rammet, den andre litt mildere. Tvillingene har nå blitt så store at det er for tungt å bære dem opp og ned fjerde etasje, far har i tillegg ryggproblemmer. Den ene av dem har aldri gått på skole og kommer seg aldri ut lengre. Familien har begynt å bygge et hus, mangler gulv og vinder. De ønsker seg penger slik at de kan sette inn vinduer og gulv i huset.

Vi bestemte oss for å hjelpe denne familien med penger til vinduer og gulv. For oss var det viktig å hjelpe denne familien, på grunn av barna som har CP. Vi tror at det må være helt forferdelig å ikke kunne gå på skole, aldri kommer ut, nesten som å leve i fangenskap. I tillegg må det også være vanskelig for foreldrene og besteforeldrene.

Femte familie: far er ¨handikappet¨ og har helseproblemer og kan derfor ikke jobbe, han har tre barn. De har stor hage, har et drivhus og har plass til et større. De ønsker seg materiale til et større drivhus, slik at de kan tjene penger på å selge det de dyrker. De ønsker seg også fire griser. For familien er drivhus første prioritet.

Vi bestemte at vi ville hjelpe denne familien med penger til drivhus, men ikke med penger til dyr, siden vi ikke kan hjelpe alle med alt de trenger. Grunnen til at vi valgte drivhus, er at det var familiens største ønske, og fordi at de vil kunne tjene penger på å selge frukt og grønnsaker raskere enn de kan på griser.

Sjette familie: har tre barn og en av det guttene har blitt blind på det ene øyet, og holder på å bli blind på det andre også. Tidligere operasjon for det ene øyet har kostet 300 000 dram.  De ønsker seg fire griser og för for tre måneder, slik at de kan tjene penger på grisene og slik få råd til operasjonen gutten trenger. 

Vi bestemte oss for å hjelpe denne familien med penger til griser. For oss var det vanskelig å høre om denne gutten som holdt på å bli blind på det andre øyet. vi hadde veldig lyst å hjelpe denne familien. Først lurte vi på om vi kunne betale operasjonen for denne gutten, men det var altfor mye penger ble vi fortalt. Deretter lurte vi på om vi kanskje kunne kjøpe kyllinger til familien i stedet for griser, fordi man kan tjene penger raskere på kylinger, med griser må man vente i ti måneder før man kan tjene penger. Og kyllinger tjener man ikke så mye penger på, det hjelper mest til mat for familiene. Griser var derfor den beste løsningen for denne familien, fordi man kan tjene godt på å selge kjøtt eller grisene videre.

Syvende familie:dette er Arayik som vi besøkte sin familie. Arayik har syv barn, to av dem har giftet seg og flyttet hjemmefra, han har fem barnebarn som han hjelper mye, siden døtrene hans også er fattige. Arayik mistet konen sin i en bilulykke for seks år siden, han ble selv skadet i ulykken og kan derfor ikke jobbe. Etter ulykken, ingen jobb og på grunn av gjeld i banken måtte de selge huset sitt og flytte til et mye dårligere hus. Arayik ønsker seg innlagt gass og ovn, slik at de kan få varmt vann og lage mat inn, nå lager de mat ute på bål, og det er nesten ikke mulig på sommeren her i Armenia fordi det blir for varmt. Han ønsker seg også vann til tomten/hagen, han har en stor hage, og er veldig flink til å dyrke grønnsaker, men når de ikke har tilgang til vann blir det for mye jobb og bære vann til hele hagen. Dersom han får vann kan han dyrke hele hagen og få inntekter fra å selge grønnsaker og frukt. Han  holder på å bygge kjøkken og bad til huset deres og ønsker seg materialer til det. I tilleg prater han om at det hadde vært bra for familien og ha høns, men han må først bygge et sted til dem.

Vi har bestemt oss for å hjelpe Arayik med penger til gass, ovn og vann til hagen. Arayik sin familie er en av familiene vi ønsker å fortsette å hjelpe på lengre sikt. Vi valgte å betale gass og ovn, slik at han kan lage mat inne og få varmt vann til familien sin. Og vi valgte og betale for vann slik at han kan bygge ut hagen sin og få inntekt på grønnsaker. For oss var det viktig å hjelpe ham fordi vi så hvor mye familien og det og skape et godt liv for barn og barnebarn var for ham, han sa også at han var rik på det han hadde. Vi så at han var god på å gjøre noe stort ut av lite, vi er derfor sikre på at han kommer til å utnytte til det fulle den hjelpen han får.

Vi håper at vi neste år kan lage middag sammen med ham på hans nye kjøkken!

Åttende familie: er en familie som har flyktet til en liten landsby, pga krig med Aserbajdsjan. De bor i en nedlagt bygning de har fått låne av ordføreren i landsbyen. Bygningen har ikke tett tak eller tette vegger, det er mye fuktighet, noe som gjør at barna i familien ofte er syke, og trenger medisiner. Familien har et hus de har begynt å bygge på, men siden de hele tiden må bruke penger på medisiner, fpr de ikke nok penger til materialet de trenger. Familien ønsker seg penger til materialer, slk at de kan fullføre minst et rom som de kan flytte inn i, de ønsker seg også 20 kyllinger, en hane og för for tre måneder

Vi bestemte oss for at vi ville hjelpe denne familien med penger til materiale. Det var viktig for oss at barna skal få et hjem hvor de kan bli friske, og da kan de kanskje klare å spare pengene de bruker på medisiner til å kjøpe kyllinger selv. I tillegg er det best om familien har flyttet før de får kyllinger.

Niende familie: dette er en familie FAR har hjulpet en del tidligere, før hadde kun et rom som de brukte til alt, nå har de fått to rom, og de holder på å bygge bad. Far i familien er syk og kan derfor ikke jobbe.
De ønsker seg innlagt gass og ovn, og de ønsker seg materiale til å fullføre badet. For dem er førsteprioriteringgass og ovn.

Først hadde vi tenkt å hjelpe denne familien med materialer til bad, fordi vi ikke trodde det var vits og kjøpe bare gass uten og kjøpe ovn, når vi ikke hadde råd til begge. Men damene på FAR fortalte at de også trengte gass for å få varmt vann. i tillegg foreslo de at de kunne legge ut på sine sider at de hadde en familie som trengte en ovn og om noen kunne gi dem en brukt en. Dette syns vi var en god ide og ble enige om å hjelpe dem med penger til å legge inn gass.


Når møte var over og vi var blit enige om det vi alle syns var den beste måten og hjelpe de ulike familiene, startet Rima prosessen med å få tak i dyr, mens vi tok bussen til Lake Sevan for å bade og slappe av i helga.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar